czwartek, 11 czerwca 2015

3 rzeczy, których jeszcze nie wiesz o czerwonej i czarnej herbacie

Obecnie na polskim rynku czerwona herbata nie jest tak popularna jak herbata czarna, chociaż obydwie produkowane są z tych samych roślin. Różnica między nimi dotyczy sposobu produkcji. Proces fermentacji czerwonej herbaty jest znacznie krótszy, co sprawia, że zachowuje ona więcej cennych dla zdrowia substancji. Jest bogatsza w polifenole, mangan, wapń, fluor, białko i olejki eteryczne.





Korzystny wpływ na zdrowie

Wpływ czerwonej herbaty na nasze zdrowie jest nie do przecenienia. Stwierdzono, że neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie, a więc ma działanie przeciwnowotworowe. Poprawia również krążenie i obniża ciśnienie, korzystnie wpływa na pamięć, jest więc zalecana osobom w starszym wieku. Obniża poziom cholesterolu. Przyczynia się do ogólnej poprawy odporności organizmu. Dzięki zawartości fluoru wspomaga ochronę zębów przed próchnicą.

Dla walczących z nadwagą

Istnieją trzy odmiany czerwonej herbaty Oolong, Puszong i Pu-erh (wyróżnia je sposób fermentacji). Ta ostatnia wykazuje najsilniejsze działanie w kwestii redukcji nadwagi. Ułatwia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby, zmniejsza wchłanianie tłuszczów i działa moczopędnie. Jest więc wartościowym elementem każdej diety odchudzającej.

Różne smaki

Naturalny aromat czerwonej herbaty jest dość specyficzny, nie wszystkim odpowiada. Firmy zajmujące się jej sprzedażą tworzą więc mieszanki o owocowych aromatach. Najczęściej można spotkać herbaty aromatyzowane cytrusami, np. cytrynowe bądź grejpfrutowe.

9 komentarzy :

  1. Czerwonej i czarnej herbaty też próbowałam. Zgadzam się co do zapachu herbaty i do tego, że jest moczopędne. Jednak dla mnie okazało się to zaletą, ponieważ usunęłam nadmiar wody z organizmu. Przy zdrowym odżywianiu i piciu herbat typu zielona, czerwona, czarna udało mi się zrzucić już 10 kg. Jednak to nie koniec moich starań. :) Czekam na kolejne ciekawe artykuły, które mi mogą pomóc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.. chyba zacznę pić czerwoną herbatę, nie wiedziałam,że ma tyle zalet. Zawsze się jej obawiałam, ale teraz przekonał mnie ten post :D A czarna herbata już mi się znudziła..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam u siebie herbatę czerwoną liściastą z dodatkiem cytrusów i często ją piję wieczorem gdy dopada mnie znużenie. Błyskawicznie mnie stawia na nogi, choć jeszcze kiedyś wręcz nie mogłam na nią patrzeć a co dopiero ją pić. Przeszkadzał mi jej intensywny aromat i gorycz, ale teraz bardzo ją polubiłam. Ciekawostką jest to że hamuje apetyt na słodycze, więc sprzyja odchudznaiu. Polecam wszystkim.Musicie ją wypróbować na własnej skórze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Artykuł ciekawy, treściwy, konkretny i spójny :) Czyta się z przyjemnie, a bogactwo informacji sprawia, że będę tu stale wracać. Dziś wybieram się do sklepu. Muszę przecież zaopatrzyć się w herbatę czerwoną, Rodos i imbir (do zielonej). Odmieniacie moje życie na lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ten naturalny smak czerwonej herbaty :) Piję ja, bo mi smakuje.
    Fajnie, ze przy okazji ma taki korzystny wpływ na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię czerwoną herbatę i staram się wybierać zawsze jej naturalną wersję, a nie mieszanki owocowe, które zawierają dodatkowe nie zawsze powiązane z owocami składniki. Dzięki tej herbacie udało mi się zrzucić kilka kilogramów, poczuć się lżej i napełnić się energią. Jej działanie moczopędne jest co prawda czasami męczące zwłaszcza jeśli ma się w planach jakieś wyjście, ale w gruncie rzeczy to jedna z najważniejszych oznak tego, że w organizmie ma miejsce proces oczyszczania. To właśnie dzięki temu można poczuć się lżej i jakby "czyściej" od środka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Co do smaku niektórych herbat można się przyzwyczaić :) Ja polubiłam czerwona herbatę, nie wyobrażam sobie dnia bez kubka czerwonej koleżanki. Zwłaszcza po ciężkostrawnych posiłkach przynosi mi ogromną ulgę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...